Bæredygtighedsmål

Det Vilde Spinderi har bæredygtighed og de 17 verdensmål som grundlag. Vores koncept forholder sig direkte til 12 af de 17 verdensmål.

Vi arbejder for unge skal have flere grønne uddannelsesmuligheder med fag som indarbejder nytænkning af anvendelse af lokale ressourcer som løftestang for bæredygtig udvikling. Konkret ønsker vi i et samarbejde med FGU at udvikle et ’uld-skab’ uddannelsesforløb.

 

Gennem vores koncept sikrer vi, at kvinder opnår anerkendelse for deres store indsigt i det tekstile håndværk. Konkret mobiliserer og lønner vi tekstilhåndværkere, der ofte arbejder på hobbybasis ’gratis’ eller for velgørenhed og støtter dem i udviklingen af deres egen tekstilhåndværkspraksis.

 

For at bevare uldens naturlige kvaliteter og reducere strømforbruget vasker vi ulden ved lave temperaturer. Samlet set bruger minispinderiet ikke mere strøm end en alm. familie husholdning til at producerer garn af ulden fra fårene i Odsherred.

 

Vi skaber hver dag indhold, værdi og arbejdsglæde ved at altid at prioritere det gode håndværk over hurtig masseproduktion. Konkret spinder vi ulden fra hvert får enkeltvis og udvikler derigennem håndværket i få den bedste kvalitet frem i ulden for det enkelte dyr.

 

Vores koncept er innovativt og nytænkende fordi vi aktiverer gammel erfaringsbaseret viden og en velkendt nordisk ressource på en ny og bæredygtig måde. Vi anvender og udvikler vores måde at bruge spinderimaskinerne så det giver mening for aflastning af kroppen og for at fremme det gode håndværk. Vores tilrettelæggelse af produktionen sikrer korte afstande. Vi spinder ulden fra fårene i Odsherred og nærmeste omegn, vores slutprodukter produceres af tekstilhåndarbejdere i nærområdet.

 

Vi skaber nye bæredygtige forbindelser mellem land og by ved at invitere designskoler og nyuddannede designere til samarbejde om lokale designs af uldprodukter baseret på lokal uld, lokale planter til indfarvning og lokale fortællinger til inspiration for design.

 

Vi bringer værdi til ulden som oftest er betragtet som et overskudsprodukt og en omkostning for fåreavleren. Vi tilsætter ingen unaturlige stoffer og vi indfarver garn med plantefarvningsprincipper. Vi samarbejder med designere som sikrer minimum af spild, høj kvalitet og lang levetid i produktet. Uld der ikke har garnkvalitet arbejder vi med at anvende til jordforbedring, plantebeskyttelse og vandingsreducerende materiale til permakulturhaver og -gartnerier.

 

Lokal uld i tekstilproduktion og i lokale design af beklædning og boliginteriør er et vigtigt alternativ til klimabelastende oliebaserede tekstilfibre og kulbaserede industriproduktioner af tekstiler. Tekstil og modebranchen er blandt de mest klimabelastende industrier.

 

Vi udvikler vores spindingsmetoder til at fremelske styrken i ulden fra nordiske fåreracer for at udvikle nedbrydelige tovværk i uld, som kan erstatte en del af de nylonreb som i dag forurener havene.

 

Vi prioriterer at spinde ulden fra nordiske fåreracer, som er gode til naturpleje og landskabspleje.

 

Vores virksomhedskonstruktion er gennemsigtig og den bygger på stærke principper om at skaber værdi i alle led af produktionen fra urt til skab. Det vilde spinderi ejes af mange små aktionærer og foreningen vildt design som arbejder for at fremme bæredygtige tekstilproduktioner baseret på lokale ressourcer.

 

Vores stærke partnerskaber til alle led i værdikæden er grundlaget for vores daglige virke og for visionen om at skabe et bæredygtigt alternativ til tekstil og modebranchen.